Чинжүү олон ашиг тустай боловч мартаж болохгүй гурван зөвлөгөөг хүргэе.
1. "Чинжүү" болон "халуун ногоотой хоол" хоёр бол өөр зүйл. "Чинжүү идэх нь эрүүл мэндэд тустай" гэдэг нь "халуун ногоотой хоол" биш, харин яг чинжүүг идэхийг хэлдэг.
2. Чинжүүний тэжээллэг чанар нь "халуун"-аас гадна, бусад шим тэжээлээс илүүтэй байдаг.
"Халуун" ба түүний үндэс болох капсаицин нь чинжүүний эрүүл мэндэд үзүүлэх ашиг тусын зөвхөн нэг хэсэг юм. Капсаицин нь тархийг эндорфин ялгаруулахад түлхэц өгч, таашаал авахаас гадна, бодисын солилцоог идэвхжүүлдэг. Энэ нь эрүүл мэндэд тодорхой ашиг тустай хэдий ч чинжүүний эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө нь түүний бусад шим тэжээл, тухайлбал витамин, эрдэс бодис, ургамлын хоёрдогч метаболит, уураг зэргээс шалтгаална. Амтат чинжүү зэрэг халуун ногоо багатай чинжүү эрүүл мэндэд маш сайн байдаг.
3. Ихэнх тохиолдолд тэдгээр "халуун ногоотой хоолонд" чинжүү тийм ч их байдаггүй, харин зөвхөн маш их халуун ногоотой чинжүү нунтгийг амтлахад хэрэглэдэг. Нэг талаас түүхий чинжүүг чинжүү нунтаг болгоход олон тооны витамин, амьдралын идэвхтэй "ургамлын хоёрдогч метаболит" ихээхэн алдагддаг. Нөгөө талаар эдгээр хүнсний гол орц болон бусад орц найрлага нь ихэвчлэн олон тооны "эрүүл бус найрлага" агуулдаг. Жишээлбэл, халуун ногоотой аахар шаахар идэх юм нь ихэвчлэн давс ихтэй, элсэн чихэр ихтэй, тос ихтэй, цэвэршүүлсэн нүүрс ус агуулсан байдаг.
Чинжүү идэх нь таны эрүүл мэндэд тустай. Гэвч үүнтэй төстэй эрүүл мэндэд тустай өөр олон хоол бий. Чинжүүнд үнэхээр дуртай бол таашаалтайгаар идэж болно. Гэхдээ хэрэв та идэх дургүй бол "эрүүл мэндэд тустай" гэж өөрийгөө хүчлэх шаардлагагүй.